Alt om bingo

Alt om bingo - læs introduktion til det populære spil

Bingo er et af verdens mest populære spil. Det kan føres helt tilbage til renæssancen eller nærmere bestemt år 1530, hvor verdens første bingospillere, så dagens lys. De kaldte spillet for ’Lo Giuoco Code Loto’, og her gjaldt det også om at ramme sine udvalgte tal. Man behøver i øvrigt ikke at være en ørn til italiensk, for at se sammenhængen mellem det oprindelige italienske bingonavn og lotto.

Det er formentlig de italienske købmænd, som spredte spillet ud til resten af Europa og fra 1700-tallet og frem til i dag har vi forsøgt at få pladen fuld – også heroppe på vores danske breddegrader. Det var dog først i starten af 19-tallet, at spillet for alvor blev populært blandt masserne. Det var selvfølgelig amerikanerne, der gjorde spillet folkeligt.

I dag spiller der bingo over hele kloden, og herhjemme foregår det enten på nettet eller nede i den lokale bankoklub, men TV Bingo er også ret populært inde på DK4. Disse spil afvikles i øvrigt i samarbejde med SIFA Bingo oppe i Aalborg.

Bingoreglerne

I de engelsktalende lande spiller man fortrinsvis bingo med 75 tal, mens vi i Danmark foretrækker at bruge 90 tal. Ellers bliver Gamle Ole jo godt gal i skralden. Vi kalder vores version af spillet for bingo, men rent faktisk er BANKO den mest korrekte betegnelse for spil med 90-tal, så der hersker en ganske stor Bingo-Banko forvirring.

Vil du læse mere om, hvad forskellen er på bingo og banko, så læs klik her.

Men uanset om du råber bingo eller banko, når du vinder, så er reglerne nogenlunde ens. Du køber dine bingoplader og ’dupper’ eller på anden vis markerer, når dine tal bliver råbt op. Den første, der får 5 tal på en vandret række, råber ’bingo!’ og vinder herefter rækkegevinsten efter numrene er kontrolleret og godkendt.

Herefter fortsætter spillet og nu gælder det om at få to rækker fyldt ud. Slutteligt kommer turen til fuld plade, og det er næsten altid her de største gevinster gemmer sig. Mange steder har man også sidegevinster, hvilket er en fantastisk god opfindelse. Det betyder nemlig, at du vinder en præmie, hver gang din sidemakker får en gevinst. Det er måske en af hovedårsagerne til, at bingo er sådan et hyggeligt og socialt spil. 

Hvad sker der så, hvis flere spillere får bingo på samme tid, tænker du måske? Ja, typisk vælger man at dele præmien, hvilket er let nok, hvis præmien er kontanter, men det kan være noget sværere, hvis det er en halv gris, der er på højkant. En simpel lodtrækning er formentlig løsningen, hvis du spiller nede i den lokale klub.

Online bingo er et puljespil

Har du nogensinde undret dig over, hvorfor præmierne i online bingo ændrer sig fra spil til spil? Forklaringen er ganske simpel. Online bingo er nemlig næsten altid et puljespil. Det betyder, at størrelsen på præmiepuljen afhænger af, hvor mange bingoplader, der er købt til det pågældende spil. Jo flere bingoplader i spil, desto større gevinster kan du vinde. Desværre bliver det så også sværere at vinde, så tingene hænger naturligvis sammen.

Tilbagebetalingsprocenten i online bingo er lige omkring 70%, hvilket vil sige, at for hver 100 kr., der købes bingoplader for, tager bingoudbyderen 30 kr. til sig selv og giver de sidste 70 kr. tilbage til spillerne i form af rækkegevinster og finansiering af en eventuel jackpot.

Spiller du derimod bingo i det lokale forsamlingshus, så er det ikke et puljespil. Her er præmierne altid fastlagt på forhånd, og du vinder altså ikke en større gevinst bare fordi der kommer flere spillere den pågældende aften. Det ville simpelthen være for stort et arbejde for bankoklubben at holde styr på. Derfor er præmierne selvfølgelig også sat konservativt, så klubben ikke render ind i et underskud.

Selvom der ikke findes regler om minimums-tilbagebetalingsprocenter ved fysisk bingo, så kan du være sikker på, at den er mindre end i online bingo. Simpelthen fordi bankoklubben jo i sagens natur er nødt til at gardere sig, og derudover ryger overskuddet fra din lokale bingoklub altid tilbage til almennyttige tiltag i lokalsamfundet, hvilket jo er rigtig godt!

Bingo i klubben er velgørenhed

Mens bingo på nettet drives med henblik på at tjene penge, og er underlagt de samme regler som der findes for eksempelvis online casino, så forholder det sig ganske anderledes ude i den fysiske bingoverden. Her tjener man også penge på at udbyde bingo og eller banko, men i henhold til loven omkring almennyttigt lotteri, så skal spillene alenes afholdes til fordel for velgørenhed eller andre almennyttige formål.

Overskuddet skal bruges på noget godt, og du gør derfor indirekte en god gerning hver gang du spiller bingo nede i den lokale bankohal. Du kan se på den enkelte bankoklubs hjemmeside, hvilke foreninger der får del i det overskud, som bingospillet generer.

Vi støtter de lokale bankoklubber og bingoforeninger og har derfor lavet en oversigt til dig, som gør det let at finde din nærmeste bingoklub. Se listen her [LINK].

Bemærk at der ofte kræves medlemskab for at kunne deltage i klubbernes bankospil. Det er dog altid muligt at få et gæstemedlemsskab, hvis du spørger pænt.

Byens Bedste Banko på Nørrebro og Valby Banko er to eksempler på bankoforeninger, som arrangerer masser af bankoaftener til gavn for nærmiljøet.

Støtter online bingoudbydere så slet ikke velgørenhed? Jo, det gør de indirekte, da de betaler 20% af overskuddet til den danske stat. Dermed kan du sagtens spille online bingo med god samvittighed.

Her kan du spille bingo på nettet

Matematisk set er der større chance for gevinst, hvis du spiller bingo på nettet. Det hænger som bekendt sammen med tilbagebetalingsprocenten, men hvor er det så bedst at spille bingo?

Det spørgsmål er svært at svare på, for det er jo et spørgsmål om smag og behag. Derudover ligner mange af bingosiderne også hinanden ganske meget, og det kan være svært at se forskel på det ene tilbud eller skelne bonusserne fra hinanden. Nogle bingoudbydere tilbyder en fremragende chat, andre prioriterer store jackpots.

Der er i vores øjne markante forskelle på bingosiderne med dansk licens, men vi er også spileksperter og har spillet hos og testet alle markedets spiludbydere i ganske mange år. Derfor har vi lavet en oversigt til dig med de 7 bedste bingotilbud lige nu.