Lotto, Lørdagslotto og Lottotal

Lotto er Danmarks mest populære spil

Dette indlæg indeholder annoncelinks • Min. 18 år • Regler og vilkår gælder
• Spil ansvarligt • Selvudelukkelse via ROFUS
• Kontakt Spillemyndighedens hjælpelinje på StopSpillet.dk

Dem der siger, at størrelsen ikke betyder noget, har aldrig spillet Lotto!

Drømmen om den store gevinst har levet ligeså længe, som der har eksisteret spil om penge, men når det kommer til store gevinster, så er Lotto bare i en kategori for sig selv. Det er nemlig det ultimative puljespil. Jo større puljen er, desto flere danskere får lyst til at spille Lotto, og så vokser puljen som bekendt bare endnu mere.

Den første Lotto-trækning i Danmark fandt sted d. 7. oktober 1989, og der er røget mange Lottokugler gennem systemet siden. Spillet var nemlig yderst populært allerede fra første færd. Lottotrækningen foregik direkte på DR TV, som dengang havde meget mere fat i danskerne end de har i dag. Selvom det lyder kedeligt at se syv tal blive trukket ud, så var det yderst populært at følge med i. Lottotrækningen tog 10 minutter og programmet rullede fast henover skærmen på DR helt frem til 1. december 2013.

Sidenhen er puljerne bare vokset og vokset, og adskillige Lottomillionærer har set dagens lys. Mere end 4.000 danskere har således ramt de 7 rigtige Lottotal og er er blevet Lottomillionærer siden spillet blev lanceret, og hvis det ikke var, fordi de fleste store Lotto-vindere værner om deres anonymitet, så ville vi nok alle sammen kende en, der havde vundet millioner i Lotto. Hvem ved – måske er din nabo, onkel eller arbejdskollega i virkeligheden Lottomillionær?!


Lotto spilles hver uge, og da det foregår om lørdagen, så kaldes det i folkemunde for Lørdagslotto. Der er også Lotto om onsdagen. Det hedder Viking Lotto og er et puljespil med de andre nordiske lande. Endelig har vi Eurojackpot om fredagen, der som navnet antyder er et europæisk Lottosamarbejde. Er du interesseret i at læse om de to andre lottospil, så tag et kig på nedenstående artikler.

Sådan vinder du i Lotto

Første skridt på vejen mod Lottomillionerne er at købe en Lottokupon, for har du penge kan du få. Har du ingen må du gå.

I gamle dage købte man sin kupon nede i kiosken eller supermarkedet. I dag købes de fleste Lottokuponer på nettet eller gennem den populære Lotto App, men hvis du foretrækker at stå med kuponen i hånden, så køber du den hos en af Danske Spils mange forhandlere. Det er der også lidt nostalgi over.

Vælg det antal rækker du ønsker, og så er du er “kun” syv lottotal fra at blive mangemillionær.

Selve spillet er ganske enkelt. Du har valgt syv tal på hver række – eller systemet har valgt tallene for dig, hvis du spiller Lyn Lotto – og så er det ellers bare om at vente på at dine Lottotal trækkes ud lørdag aften.

I Lørdagslotto er der 36 tal at vælge imellem, og du skal have minimum 4 vindertal i Lotto for at vinde en gevinst. Ak ja, vi kender nærmest alle til beskeden om at have vundet 56 kr. Beskeden er mildest talt lidt bittersød.

Der er i øvrigt mere end 100.000 danskere, der vinder en gevinst i Lotto hver eneste uge, men det er desværre en lille en af slagsen. Mindste Lottogevinst er 50 kroner, og den udløses ved 4 rigtige.

Lottopræmier

1. præmie7 vindertal på samme række
2. præmie6 vindertal + ét tillægstal på samme række
3. præmie6 vindertal på samme række
4. præmie5 vindertal på samme række
5. præmie4 vindertal på samme række

Millionærgaranti

Danske Spil har i de senere år indført lodtrækning om 2 x 1 million kroner blandt alle spillede rækker. Det vil sige, at alle dine rækker er med i lodtrækningen om to af de helt lange – uanset hvor mange rigtige du har ramt. Du kan altså blive millionær selv med 0 rigtige.

Hvad er vinderchancen i Lotto?

Lad os bare være ærlige. Det er ikke let at vinde millioner i Lotto, men tænk, hvis du vandt? Og det er lige præcis det slogan, der har lokket os alle sammen til at spille Lotto. Èn ting er nemlig sikkert og vist. Du vinder ikke i Lotto, hvis ikke du spiller!

Tilbagebetalingsprocenten (TBT) i Lotto er i øvrigt 45%, hvilket betyder, at 45% af indskuddet ryger tilbage til spillerne i form af præmier. En pæn del af pengene går tilbage til samfundet i form af udlovningsmidlerne. Det kan derfor heller ikke komme bag på mange, at sandsynligheden for at få syv rigtige vindertal er forsvindende lille. Du skal faktisk spille 8.347.680 forskellige rækker, hvis du vil være sikker på at ramme syv rigtige vindertal på en af dine kuponer.

Chancen for at få en gevinst – stor eller lille – er 1761, hvilket betyder, at du vinder ca. hver 6. gang, hvis du ligesom de fleste af os spiller 10 rækker.

SpiltypeChance for 1. præmieGevinst chanceTBT %
Lotto1/8.347.6801/6145%
Viking Lotto1/98.172.0961/5145%
Eurojackpot1/95.344.2001/2645%
Joker1/10.000.0001/10045%

Spil Lotto hele ugen – ikke kun om lørdagen

Det er ikke kun lørdag at du kan jagte de mange millioner i det populære Lottospil. Hos Danske Spil kan du deltage i hele tre ugentlige trækninger året rundt.

Viking Lotto

Viking Lotto spilles hver onsdag. 1 række koster 6 kr., og du skal minimum købe én række. Læs mere om Viking Lotto her.

Eurojackpot

Eurojackpot spilles hver tirsdag og fredag, og her kan du vinde de allerstørste gevinster – helt op til over en halv milliard! Ja, faktisk har en dansker rekorden for den største Eurojackpotgevinst overhovedet: 759.318.630 kr.! Èn række koster 15 kr., og du kan slippe afsted med blot at købe én række, så det er til at overskue. Læs mere om Eurojackpot her.

Lottofordelingsnøgle

Nedenfor ser du hvor meget Danske Spil smider i hver præmiepulje.

PræmiepuljeFordelingsnøgle + gennemsnitlig præmie
1. præmiepuljen (7 rigtige)48% af det samlede indskud. Præmien ligger typisk ml. 6 millioner kr. og 40 millioner kr.
2. præmiepuljen (6 +1 rigtige)8% af det samlede indskud. Præmien ligger typisk i omegnen af 100.000 kr.
3. præmiepuljen (6 rigtige)3,5% af det samlede indskud. Præmien ligger typisk omkring 2.000 kr.
4. præmiepuljen (5 rigtige)6,5% af det samlede indskud. Præmien ligger typisk på den gode side af 100 kr.
5. præmiepuljen (4 rigtige)34% af det samlede indskud. Den typiske gevinst ligger ofte på en flad halvtredser.

Her er de 10 største Lottogevinster i Danmark

Drømmer du også om at vinde den helt store gevinst i Lotto? For nedenstående Lottovindere er drømmen i den grad gået i opfyldelse.

138.564.007 kr. vundet i 2008 i uge 13 i Føtex, Lyngbyvej København
233.240.799 kr. vundet i 2008 i uge 18 i Center Kiosken i Tranbjerg
332.407.406 kr. vundet i 2009 i uge 23 i Ebeltoft
430.231.054 kr. vundet i 2014 i uge 19 online i Silkeborg Kommune
530.204.101 kr. vundet i 2013 i uge 17 i Daglig Brugsen i Asnæs
628.769.009 kr. vundet i 2014 i uge 37 på Fyn
727.425.349 kr. vundet i 2016 i uge 17 på Færøerne
826.519.164 kr. vundet i 2012 i uge 18 online i Randers Kommune
926.061.692 kr. vundet i 2013 i uge 9 i Kvickly i Århus
1026.061.692 kr. vundet i 2013 i uge 9 online i Favrskov kommune

Ovenstående liste er opdateret ultimo 2019.

Find de største Lottovindere med Millionærkortet

Det er aldrig til at vide, hvor Lottolynet slår ned næste gang, men det er altid spændende at se, hvor millionerne har rullet tidligere. Danske Lotteri Spil har lavet et meget sjovt kort over Danmark, der viser hvor Lottomillionærene bor.

Klik på linket, hvis du vil se om der bor en heldig rad i din by; Millionærkortet.

Hvorfor er der tillægstal i Lotto?

Ligesom med alle andre spil, så har Lotto også prøvet at følge med tiden og derfor er der kommet flere nye Lottospil til Danmark. Først og fremmest har vi fået Viking Lotto og Eurojackpot, men også tillægstallet og Jokeren er nye tiltag, der skal gøre det sjovere at spille Lotto. Der er dog i realiteten blot tale om ekstratrækninger, der skal få spændingen til at vokse hjemme i sofaen.

Tillægstallet i Lotto kan kun bruges, hvis du i forvejen har 6 rigtige tal, så det er de færreste af os, der nogensinde oplever glæden ved et tillægstal. Det kan i øvrigt også langt bedre betale sig at ramme et rigtigt tal i stedet, for forskellen på 6 rigtige + tillægstal og 7 rigtige er helt enorm!

Fang Jokeren og grin hele vejen til banken!

Joker er det mest populære tillægsspil til Lotto, og det koster 10 kroner at lege med. Du får tildelt to rækker med 7 tal fra 0 til 9, og så gælder det om at ramme flest mulige rigtige tal startende fra højre mod venstre. Vigtigt: fra højre! Kun hvis de to bagerste tal er rigtige får du gevinst. Jo flere rigtige tal i talrækken desto større gevinst. Misser du et tal, så fanger du ikke jokeren og gevinsten stopper der.

Det lyder lidt kompliceret, så lad os tage et konkret eksempel fra en Jokertrækning.

Dine numre: 3 – 5 – 3 – 0 – 5 – 9 – 1 – 8 – 2
Jokertrækningen er: 35305 – 3 – 182

Du har tre rigtige Jokertal, for tal nummer fire fra højre er forkert og derfor stopper din gevinst her, selvom resten af tallene er rigtige. For at få hovedgevinsten skal du ramme syv Jokertal.

Jokerens historie begyndte d. 22. januar 2000. Her blev den første Joker sluppet løs, og den har været mange millioner værd i årenes løb. Danmarkshistoriens – til dato – største Jokergevinst faldt i oktober 2015, hvor en heldig spiller vandt 50 mio. kr.!

Jokertrækningen sker samtidig med Lottotrækningen, så du kan på samme heldige dag vinde både i Lotto og i Jokeren. Det er vist nok aldrig sket, men én skal jo være den første, ikke sandt? Du kan spille Joker når du spiller et af de tre Lottospil hos Danske Spil – dvs. Lotto, Viking Lotto og Eurojackpot. Der er dog kun Joker-trækning onsdag og lørdag.

Hvorfor kan jeg ikke få Lottobonus?

Danske Lotteri Spil har monopol på at udbyde alle former for Lottospil i Danmark, herunder naturligvis Lotto, Viking Lotto, Eurojackpot og Keno. Der er derfor i sagens natur ingen konkurrence på Lotto. Det er nærliggende at tro, det er årsagen til, at du ikke kan få en Lottobonus eller andre former for rabat på Lotto, men det er helt forkert!

Ifølge loven må Danske Lotteri Spil nemlig ikke lave salgsfremmende foranstaltninger, der kræver et indskud fra spilleren. Det er simpelthen forbudt. Basta! Det står jo i skærende kontrast til f.eks. online casino hvor de forskellige spiludbydere står klar med ganske fornuftige bonusser – for ikke at tale om spiludbydernes mange odds bonusser.

Danske Spil må med andre ord gerne give penge væk eller andre former for rabatter. Når der laves konkurrence eller ekstratrækninger såsom Millionærgarantien, så tages det direkte fra præmiepuljen, for tilbagebetalingsprocenten på 45% må der ikke pilles ved. Basta!

Der kan derfor ikke gives bonusser, “køb 10 rækker og få én række gratis” eller andre former for rabat på Lotto. Prøver nogen at lokke dig med et godt Lottotilbud, så pas på. Det er både ulovligt og sikkert også fusk.

Spil Lotto med PLUS abonnement

Danske Lotteri Spil har introduceret PLUS til dig, som ikke vil gå glip af en millionchance. Abonnementet kører nemlig helt af sig selv, og der trækkes penge over Betalingsservice hver måned. Du bestemmer selv, hvor mange rækker du vil spille, og så er det ellers bare om at krydse fingre for, at der kommer nogle penge ind den anden vej. Og det sker heldigvis. Der er store PLUS-vindere næsten hver eneste uge.

Men der er også andre fordele ved et PLUS abonnement på Lotto. Først og fremmest kan din kupon aldrig blive væk, blive spist af din kanin, stjålet af din nabo eller på anden vis forsvinde ud af dit liv. Kuponen er registreret i dit navn og gemt i Danske Spils systemer.

Derudover får du besked hver gang, du vinder, og pengene sættes direkte ind på din bankkonto. Det er et kæmpe PLUS, og nok også derfor, de har valgt at kalde Lottoabonnementet for PLUS…!

PLUS Jackpot til dig der kun vil vinde STORT!

I modsætning til det almindelige PLUS abonnement, så er det nye PLUS Jackpot fra Danske Lotteri Spil, ikke for fedtspillere. Her spiller du nemlig kun med, når puljen er tilpas stor til, at du synes det er umagen værd. Er Lottopuljen mindre end X-antal millioner, så springer du fra og skal derfor heller ikke betale for en kupon.

PLUS Jackpot blev introduceret i november 2019, og er kun for dig, som både vil have helikopter, vinslot og ubåd!

Hvor kan jeg tjekke mine Lottotal?

Lørdagslotto tallene bliver udtrukket lørdag, men hvis du ikke har mod på at sidde med kuponen i hånden og selv krydse de rigtige vindertal af, så er der heldigvis alternativer.

Har du købt en fysisk kupon, så kan du enten gå ned til din nærmeste forhandler og få præmiesøgt din kupon eller du kan bruge Danske Spils Lotto App til at tjekke de seneste Lotto resultater. Med den i hinanden kan du nemlig selv scanne Lotto kuponen, og du får svar med det samme, om der er gevinst eller ej.

Har du derimod købt kuponen på nettet, så har du en konto hos Danske Spil (rød konto for Danske Lotteri Spil). Log ind på kontoen og se om der er gevinst – eller gør som de fleste andre få tilsendt en e-mail med gevinstnotifikation. Der er intet som en gevinstmail fra Danske Spil, der kan få pulsen op en lørdag aften. Og bare rolig. Den falder ned igen, når du ser, at du kun har vundet en 50’er.

Det største Lottodrama – se filmen om den store gevinst

Der findes mange gode Lottohistorier fra hele verden, men en af de bedste er faktisk dansk, og så er der endda lavet en film om begivenheden. Historien stammer fra en lille dansk by, hvor en mand, der er formand for Lottoklubben på arbejdet, rammer den store gevinst på 3.6 mio. kr. – og så skulle man jo tro, at der er fest i den lille Lottoklub.

Men det er der bestemt ikke, for desværre for resten af Lottoklubben hævder manden, at vinderkuponen tilfældigvis er konens private kupon og ikke en del af klubbens mange kuponer. Klubbens kuponer var der nemlig ikke gevinst på – og så har vi balladen!

Det er som sagt en sand historie, og det er der kommet en ganske sjov film ud af. Den hedder LOTTO og er med Søren Pilmark og Ditte Gråbøl i hovedrollerne som parret, du ikke skal starte en Lottoklub med.

Har du endnu ikke set LOTTO, så kan du se filmen hos Blockbuster.

Værd at vide om Lotto

Hvor mange tal er der i Lotto?

Der er 36 forskellige tal i Lotto – også kaldet lørdagslotto. Du skal vælge 7 tal tal mellem 1 og 36, og du skal ramme minimum 4 rigtige for at få gevinst.

Hvad er Vikinglotto?

Mens Lotto spilles om lørdagen, så kan du spille Vikinglotto om onsdagen. Her er puljerne væsentlig større, da Vikinglotto spilles i alle de nordiske lande. Der er 48 tal at vælge i mellem i Vikinglotto, og du skal bare ramme 6 vindertal på Vikingetallet, så er din lykke gjort.

Hvordan spiller man Lotto?

Du kan enten købe dine rækker nede i den lokale kiosk eller hos en af de mange andre Danske Spil forhandlere, som du finder overalt i landet. Du kan også købe din Lottokupon på nettet hos www.danskespil.dk. Her kan du både købe en Lynlotto eller selv vælge dine numre. Du skal minimum købe to rækker per kupon.

Hvad er chancen for at vinde i Lotto?

Der er i gennemsnit gevinst på hver 61. række i Lotto, men det er jo desværre ikke den store gevinst, du rammer så let. Hvis du vil være helt sikker på at blive Lotto-millionær med 7 rigtige vindertal, så skal du matematisk set købe 8.347.680 forskellige rækker.

Hvordan tjekker man Lotto Joker?

Du kan altid tjekke dine Lottotal og Jokertal hos www.danskespil.dk. Tallene offentliggøres på Danske Spils hjemmeside lørdag aften klokken 21.00

Hvordan laver man en Lottoklub?

Det er vigtigt at have styr på tingene, når man driver en Lottoklub. Du kan læse alt om den perfekte Lottoklub i vores artikel herom.

Dette indlæg indeholder annoncelinks • Min. 18 år • Regler og vilkår gælder
• Spil ansvarligt • Selvudelukkelse via ROFUS
• Kontakt Spillemyndighedens hjælpelinje på StopSpillet.dk