Sumo betting – Alt du skal vide om at spille på sumobrydning

Sumo betting - Alt hvad du bør vide om at spille på den populære sport fra Japan

Dette indlæg indeholder annoncelinks • Min. 18 år • Regler og vilkår gælder
• Spil ansvarligt • Selvudelukkelse via ROFUS
• Kontakt Spillemyndighedens hjælpelinje på StopSpillet.dk

Sumo betting – Spil på Japans nationalsport

Synes du også at sumobrydning er ganske fascinerende? Hvis du er en af de mange danskere, som har fået øjnene op for den fascinerende og traditionsrige japanske sportsgren, er der godt nyt. Du kan både live streame og spille på sumobrydning.

Vi går i denne artikel i dybden med, hvor du kan se sumobrydning – og hos hvilke spiludbydere du kan spille på sumobrydning.

Her kan du spille på sumobrydning

Det vrimler bestemt ikke med spiludbydere, hvor du kan spille på sumobrydning. I hvert fald ikke blandt spiludbyderne, som henvender sig til det danske publikum.

De mest oplagte spiludbydere til sumo betting er derfor Bet365 og Marathonbet. Begge bookies har både odds på vinderen af turneringen samt på de enkelte kampe i de 15 dage en turnering varer.

Odds på november-turneringen i Nagoya 2024

Spiludbyderen Bet365 er ude med odds på den endelige vinder af november-turneringen i Fukuoka Kokusai Center i Fukuoka. Du finder også dagligt odds på de forskellige kampe. November-turneringen i Fukuoka løber af stablen mellem d. 10. og 24. november.

NavnOdds
Onosato4.50
Kotozakura6.50
Hoshoryu7.50
Kirishima7.50
Wakatakakage9.00
Daieisho13.00
Shodai17.00
Churanoumi19.00
Hiradoumi19.00
Takanosho21.00
Wakamotoharu19.00
Abi21.00
Endo26.00
Oho26.00
Oshoma26.00
Atamifuji34.00
Kotoshoho34.00
Nishikigi34.00
Tobizaru41.00
Ura41.00
Gonoyama51.00
Mitakeumi51.00
Takayasu51.00
Midorifuji67.00
Roga67.00

Her kan du live streame sumobrydning

Når du først har sat dig ind i reglerne for sumobrydning, og evt. sat en skilling eller to på dine favoritter, hvor kan du så følge med i slagets gang? Hos NHK World Japan kan du live streame sumo i fem udvalgte dage ud fa de 15 dage turneringen varer.

Da du sikkert ikke har mulighed for at se alle kampene direkte (grundet tidsforskellen), så kan du glæde dig over, at du også kan se højdepunkter fra samtlige dage. Der er engelsk kommentator på, så du er ikke helt “Lost in translation”.

Der er også en kanal på streamingservicen Twitch, som sender alle kampene, men om det er helt efter bogen, skal vi ikke kunne sige. Tjek den ud her: Sumo live streaming på Twitch.

Historien bag sumobrydning

Sumobrydning stammer fra oldtiden, og sporten er fortsat Japans nationalsport. De sportsgale japanere er også slemt glade for baseball, fodbold, golf og tennis, men sumo betragtes stadig som landets nationalsport. Det er i hvert fald stadig den sportsgren som er omgæret af mest historie.

Denne ret specielle type brydning, som vi alle på en eller anden måde kender til, involverer en kamp mellem to brydere og er grundlæggende en udholdenhedssport. Kampene foregår på en hævet ring (kaldet en dohyo), der er lavet af ler og dækket af sand.

I sumobrydning må bryderne (traditionelt kendt som rikishi) kun røre arenaens gulv med fodsålerne for ikke at tabe. Hvis en sumobryder rører gulvet med nogen anden kropsdel end fodsålerne, tildeles sejren til modstanderen. Det samme sker, hvis den ene aktør presser den anden ud af ringen, så det er dermed supernemt at forstå reglerne. Bliv på fødderne og i ringen – og du er stadig med i kampen.

Når en kamp er afgjort, bliver måden hvorpå vinderen sejrer, annonceret til publikums jubel eller skuffelse (folk har jo sine favoritter). Der er ret mange måder at sejre på, men det er typisk blot et dusin der for det meste går igen.

Der er naturligvis også en række regler for hvad bryderne ikke må. De må f.eks. hverken slå med knytnævner eller hive den anden i håret, så også på den måde er reglerne ret simple.

Sumobrydning er underholdende – ikke kun som en udholdenhedssport – men også på grund af den utrolige kultur, der omgiver sporten (livsstilen, historien, sportens religiøse bånd og placeringen i Japans historie). Det er svært at forklare her, men hvis du har været til en turnering i Japan, vil du forstå hvor meget alt det rundt om selve kampene betyder. Der er et utal af ritualer!

Når vi kalder det en udholdenhedssport, skal du ikke forvente at kampene tager evigheder. De er typisk overstået på ganske få sekunder, så der er masser af tid til alt det udenom.

Sumobrydning har sine rødder i oldtiden, og sporten blev i lang tid betragtet som en form for underholdning for de højt ærede Shinto-guder. Selvom denne opfattelse ikke længere er gældende, overholdes mange skikke og ritualer fra den tid stadig, såsom den symbolske rensning af sumoringen med salt. Den dag i dag klapper og gnider sumobryderne også deres hænder for at tiltrække gudernes opmærksomhed.

Oprindeligt blev sumokampe udført for at underholde guderne og sikre gode høstafgrøder. Under Edo-perioden (år 1603 – år 1868) begyndte sporten at blive reguleret og blev mere mainstream, hvilket tillod almindelige mennesker at overvære kampene. Det blev også brugt til at samle penge ind til Shinto-helligdomme og templer. I dag er det en kommerciel sport på linje med andre sportsgrene – med masser af penge og prestige involveret.

Hvad betyder ordet “sumo”? Ordet “sumo” (相撲) oversættes bogstaveligt til “at styrte mod (hinanden)”, hvilket præcist beskriver sportens natur. Ordet kan også tolkes som “at konkurrere”. Uanset hvor du sidder i hallen – eller hvis du ser kampen via TV – kan du sagtens høre, når de to store mænd klasker sammen. Der er bestemt lagt vægt bag!

Det traditionelle klæde, som sumobrydere bærer, kaldes en “mawashi” og har en interessant historie. Mawashi dækker kun bryderens skridt. I oldtiden blev dette betragtet som bevis for guderne og gudinderne, der overværede kampen, at bryderne ikke snød. Mawashi er essentielt et langt (9 meter) bælte, der vikles omkring bryderens krop og skridt og bindes på ryggen. Og nåh ja – den bliver aldrig vasket, så den har sikkert en vis duft også.

Under træning kan sumobrydere bære mawashi lavet af lærred, mens de under formelle kampe skifter til mawashi lavet af silke. Selvom dette varierer fra bryder til bryder, foretrækker nogle meget stramme mawashi (for at forhindre modstanderen i at få fat i det og bruge det som en fordel), mens andre vælger en løsere model for bedre mobilitet. På den måde adskiller det sig ikke markant fra en fodboldtrøje, som fås i forskellige pasformer.

I øjeblikket afholdes der stadig seks store sumoturneringer i Japan hvert år, som typisk består af over 160 kampe. Tre af disse turneringer finder sted i Tokyo, mens de tre andre afholdes i andre traditionelle japanske byer (Osaka, Nagoya, Fukuoka), og turneringerne er spredt ud over året. Turneringerne er opkaldt efter den måned som de afholdes i, og lige nu finder vi bl.a. turneringer i januar, marts, maj, juli, september og november.

Sumo betting – Spørgsmål og svar

Kan en sumokamp ende uafgjort?

En sumokamp kan ikke ende uafgjort. Hvis to deltagere falder i ringen på samme tid, er det dommerens ansvar at udpege en vinder. Denne afgørelse kan tilmed omstødes af de fem “ringside” dommere, som faktisk også kan beordre en rematch.

Hvor længe varer en sumokamp?

En sumokamp varer typisk blot nogle sekunder.

Hvordan findes vinderen af en sumoturnering?

Vinderen af en sumoturnering findes efter at deltagerne har kæmpet i 15 dage. Man får ét point for en sejr, og kæmper typisk kun én gang om dagen. Vinderen af turneringen er den sumobryder, som har den bedste statistik (vind vs. tab) efter de 15 dage. Selv om turneringen godt kan være afgjort nogle dage før afslutningen, vil alle kampene blive gennemført, da de efterfølgende danner basis for vigtige rangeringer.

Er der aftalt spil i sumobrydning?

Der har igennem årene været en del sager om aftalt spil i sumobrydning. Det er dermed ikke en sport, hvor du bør satse for mange spareskillinger. Det er formentlig også en af grundene til, at det langtfra er alle spiludbydere, som tilbyder odds på sumobrydning.

Dette indlæg indeholder annoncelinks • Min. 18 år • Regler og vilkår gælder
• Spil ansvarligt • Selvudelukkelse via ROFUS
• Kontakt Spillemyndighedens hjælpelinje på StopSpillet.dk