Odds på NATO – Bliver Mette Frederiksen den næste generalsekretær?

Se de eneste odds på NATOs næste generalsekretær

Dette indlæg indeholder annoncelinks • Min. 18 år • Regler og vilkår gælder
• Spil ansvarligt • Selvudelukkelse via ROFUS
• Kontakt Spillemyndighedens hjælpelinje på StopSpillet.dk

Rygtemøllen kører på højtryk. Bliver Mette Frederiksen NATOs næste generalsekretær? Den danske statsminister nævnes oftere og oftere i forbindelse med den særdeles tunge post. Vi går i dybden med de seneste NATO odds, og gennemgår de største favoritter.

Spiludbyderne har Mette Frederiksen som storfavorit

Der er ingen tvivl om, at rygterne om Mette Frederiksen som NATOs næste generalsekretær, har fået ben at gå på. Danmarks statsminister er i adskillige uger blevet bragt i spil til den prestigefulde stilling af eksperter, og det er muligvis en af årsagerne til, at hun nu også er blevet gjort til favorit hos spiludbyderne. I Danmark taler vi meget om Mette Frederiksens kandidatur, og i det store udland er hun også begyndt at dukke op på listen over favoritterne.

Norske Jens Stoltenberg har siddet på posten i hele 9 år, og han har meldt ud, at han ikke ønsker at fortsætte på posten. Faktisk skulle NATO-landene have taget stillingen til nordmandens afløser allerede sidste år, men grundet krigen i Ukraine blev det aftalt, at Stoltenberg fortsatte på posten. En post som han i 2014 overtog efter den tidligere danske statsminister Anders Fogh Rasmussen.

NATO skal gerne have en afløser på plads forud for topmødet i Vilnius i Litauen d. 11. juli – altså om blot en måned – så vi går ind i en måned med masser af rygter, og måske er det værd at sætte et spil eller to?

Hvem afløser Jens Stoltenberg som generalsekretær?

Spiludbyderen Bet25 er ude med odds på hvem, der afløser Jens Stoltenberg som generalsekretær i NATO. Som det ses, er Mette Frederiksen gjort til ret stor favorit foran bl.a. britiske Ben Wallace og estiske Kaja Kallas.

Det skal med, at spiludbyderne naturligvis ikke har nogen insiderviden – i modsætning til i visse sportsgrene – så oddsene afspejler udelukkende oddssætternes egen research og ekspertise.

KandidatOdds
Mette Frederiksen 🇩🇰1.77
Ben Wallace 🇬🇧4.35
Kaja Kallas 🇪🇪11.00
Mark Rutte 🇳🇱11.00
Ursula von der Leyen 🇩🇪14.00
Ingrida Šimonytė 🇱🇹14.00
Zuzana Čaputová 🇸🇰14.00
Chrystia Freeland 🇨🇦28.00

Mette Frederiksen har gode chancer

Rygterne om den danske statsministers kandidatur tog for alvor fart, da hun for ganske nylig nødtes med USAs præsident Joe Biden. Man kommer ikke uden om, at uden Joe Bidens godkendelse er et kandidatur stendødt. Mette Frederiksen har ikke meldt noget ud, men det skal man nu ikke lægge så meget i. Benægt benægt benægt – Frederiksen har måske set tv-serien Klovn, men det er faktisk mere reglen end undtagelsen, at kandidaterne ikke bejler offentligt til posten. Bl.a. har hollandske Mark Rutte og tyske Ursula von der Leyen også offentligt afvist at de er i spil. Med tanke på kandidaternes nuværende jobs, er det sikkert en meget fornuftig tilgang.

I udlandet har Mette Frederiksens rolle i Ukraine-krigen gjort indtryk, og hun er vellidt blandt flere af medlemslandene.

Største hæmsko for Frederiksen vurderes at være det faktum, at posten som NATOs generalsekretær var dansk for blot ni år siden. Det er desuden medlemslande, der formentlig ikke vil støtte op om endnu en nordisk kandidat og den anden dansker på blot 10 år.

Flere kritikere bringer også i spil, at Danmark endnu ikke lever op til NATOs målsætning om at bruge 2% af bruttonationalproduktet på forsvaret. Det vil sende et yderst uheldigt signal, og kan diskvalificere Mette Frederiksen.

Ben Wallace – erfaring med forsvaret tæller

Storbritanniens forsvarsminister Ben Wallace er en anden af favoritterne til at overtage efter Jens Stoltenberg. I modsætning til den danske statsminister har Wallace faktisk givet udtryk for, at han sagtens kunne være interesseret i posten. Den rutinerede og vellidte politiker har særdeles gode chancer, hvis man skal tro eksperterne. Wallace har gode resultater med i bagagen fra sit arbejde som forsvarsminister for Storbritannien, og i en tid med krig og flere potentielle konflikter, kan hans kvaliteter og erfaring indenfor området sagtens sættes i spil.

Storbritannien har spillet en særdeles stor og aktiv rolle i Ukraine-krigen, og det virker til, at man efter BREXIT-fadæsen godt kunne bruge lidt storpolitisk medvind. Ben Wallace kan være den afgørende brik i det spil.

Kaja Kallas – måske en postgang for tidligt?

Estlands premierminister, Kaja Kallas, er også blandt favoritterne, hvis man skal tro eksperter og spiludbydere. Kallas selv er ikke afvisende overfor tanken, selv om hun faktisk har været ude at sige, at hun ikke vurderer at det er specielt sandsynligt. Til trods for denne udmelding, har hun nu været rygtet til posten i ganske mange måneder, og måske er der noget om sagen?

Kallas er kendt for at kalde en spade for en spade, og hun har bl.a. været meget verbal i sin kritik af Ruslands rolle i Ukraine-krigen. Hendes store netværk og erfaring fra Europa-Parlamentet giver hende gode kort på hånden. Eksperter giver hende derfor nogenlunde chancer for at løbe med posten, men kritikere noterer samtidig, at med Mircea Geoană (Rumænien) som nuværende vicegeneralsekretær, er Østeuropa allerede repræsenteret i toppen af NATO.

Visse kritikere ser ikke Kallas som løsningen på Ukraine-krigen, og det er der måske noget om, når man anskuer det historisk højspændte forhold mellem Rusland og de baltiske nationer.

Spil på masser af politik hos spiludbyderne

Spiludbyderne har naturligvis fået øjnene op for den kæmpe interesse der er, for at spille på politiske begivenheder. Du finder derfor altid en masse odds på folketingsvalget, præsidentvalget i USA og special-spil som kandidater til overborgmesterposten. Spillet på hvem der bliver NATOs næste generalsekretær er derfor blot ét af de mange spil, som du kan give dig i kast med hvis du er politisk interesseret.

Spillet på det amerikanske præsidentvalg i 2020 satte adskillige omsætningsrekorder verden over, og i dag er netop dette valg verdens største enkeltstående begivenhed. Helt så stort bliver spillet om NATOs generalsekretærpost ikke, men måske kan det blive lidt af en varm kartoffel herhjemme, hvis rygterne om Mette Frederiksen tager til?

Dette indlæg indeholder annoncelinks • Min. 18 år • Regler og vilkår gælder
• Spil ansvarligt • Selvudelukkelse via ROFUS
• Kontakt Spillemyndighedens hjælpelinje på StopSpillet.dk