Spil på hvem der afløser Pernille Skipper

Spil på hvem der afløser Pernille Skipper
(Foto: Enhedslisten)

Dette indlæg indeholder annoncelinks • Min. 18 år • Regler og vilkår gælder
• Spil ansvarligt • Selvudelukkelse via ROFUS
• Kontakt Spillemyndighedens hjælpelinje på StopSpillet.dk

Enhedslistens populære ordfører Pernille Skipper er måske på vej ud af folketinget grundet partiets rotationsprincip, og det åbner naturligvis op for spekulationerne om hvem, der skal afløse hende som ordfører. Spiludbyderne er klar med odds – hvem tror du at det bliver?

Hvem bliver ny ordfører i Enhedslisten? Se oddsene her

OPDATERING: Onsdag d. 10. februar 2021

Det er i dag sluppet ud, at Mai Villadsen overtager efter Pernille Skipper som politisk ordfører. Der er officielt ikke noget meldt ud, men det vurderes i medierne, at være en formsag. Dermed ser det ud til, at oddssætterne hos Unibet fik ret i deres forudsigelse. Klimaordfører Mai Villadsen var længe den altovervejende favorit hos spiludbyderen, og du kunne blot få odds 2.50 på den nu kommende politiske ordfører. Tillykke til Mai Villadsen og de spillere som ramte den!

OPDATERING: Tirsdag d. 6. oktober 2020

Der er kommet nye odds fra spiludbyderen Unibet på hvem som skal afløse Pernille Skipper. Dette sker i kølvandet på, at det er blevet endeligt besluttet, at man ikke vil ændre reglerne og dermed skal der findes en afløser.

Nedenstående odds er fra tirsdag d. 6. oktober kl. 10.00. Der er ikke rigtigt sket nogen ændringer siden beslutningen om at fastholde rotationsprincippet. De fire store favoritter skiller sig stadig markant ud. Det mest opsigtsvækkende er vel, at Enhedslisten fremstår lidt splittet efter et forløb, der har delt vandene internt. Man skal nu ud at finde en afløser for ultra-populære Pernille Skipper, og det kan gå hen og blive en svær opgave. Specielt hvis Mette Frederiksen skulle overraske med et hurtigt valg.

Odds på enhedslistens næste politiske ordfører. Hvem afløser Pernille Skipper?

Nedenstående tekst er fra før Enhedslisten afholdte sit årlige årsmøde.

Spiludbyderen Unibet er ude med odds på Enhedslistens nye ordfører. Favorit i skrivende stund er “nyvalgte” Mai Villadsen, som har et hav af ordførerskaber med sig i bagagen; Miljø- og natur, Klima, Uddannelse- og forskning, Kultur og Ligestilling. Mai Villadsen har trods kun ét år på Borgen markeret sig stærkt, og hun vurderes til at være et særdeles godt bud blandt politiske kommentatorer.

Mai Villadsen vil være et naturligt valg, hvis partiet vil fortsætte rækken af powerkvinder i front. Villadsen har masser af politisk erfaring, og har blandt andet været tilknyttet partiet som politisk rådgiver i ganske mange år. Hendes store udfordring er måske, at hun er knapt så kendt i den brede offentlighed – hun er bl.a. valgt ind i Nordjylland, som med al respekt ikke er partiets højborg.

Rosa Lund indtager pladsen som næstfavorit, og hun vil også være et oplagt valg ifølge politiske kommentatorer. Hun har masser af erfaring fra Borgen – hun sad der også i fire år mellem 2011-2015, og har også vikarieret for Johanne Schmidt-Nielsen. Rosa Lund sidder pt. med nogle ganske tunge ordførerskaber, og det trækker naturligvis op. Hun er Retsordfører, Udlændinge- og integrationsordfører, og Demokratiordfører.

Trekløveret af favoritter til at afløse Pernille Skipper fuldendes af Victoria Velásquez. Victoria Velásquez har også kun den nuværende periode bag sig på Christiansborg, men har også markeret sig i de offentlige debatter. Hun er internt en ret populær skikkelse i partiet, og gik bl.a. hen og hentede tredjeflest stemmer i urafstemningen i 2020 kun overgået af Rosa Lund og Rune Lund. Hun fungerer pt. som Erhvervsordfører, Beskæftigelses-, social dumping- og arbejdslivsordfører, og er tillige medlem af Europarådet.

Pelle Dragsted er en populær skikkelse både internt og i den brede offentlighed. Der er dog den udfordring, at han tidligere selv faldt for rotationspolitikken og dermed ikke sidder i Folketinget. Ergo vil Enhedslisten være tvunget ud i at køre “Søren Pape-modellen”, hvor frontfiguren hentes udefra. Et valg af Pelle Dragsted som ny ordfører hos Enhedslisten vil være en stor overraskelse, men en dark horse er han bestemt i følge eksperter og oddssættere.

Odds fra spiludbyderen Unibet. Indsatsen tilbagebetales, hvis Pernille Skipper fortsat er Enhedslistens politiske ordfører efter næste folketingsvalg

Bliver Pernille Skipper i Folketinget?

Pernille Skipper har markeret sig som en stærk ordfører for Enhedslisten, og det vil naturligvis være lidt risikabelt for partiet at sætte en masse stemme over styr pga. et internt rotationsprincip. Før hende har populære Johanne Schmidt-Nielsen måtte lade sit politiske liv, men da det skete var det en nemmere transition. Primært fordi Pernille Skipper allerede var en stor profil, og Skipper var for længst blevet kørt i stilling til at afløse Schmidt-Nielsen.

Der er ingen af de nuværende kandidater til at blive Enhedslistens næste ordfører, som på nogen måde kan trække lige så mange stemmer som Pernille Skipper. Dermed kan det kommende ordførerskifte blive en markant svækkelse af Enhedslisten, som i skrivende stund står til at hente cirka 8,9% af stemmerne ved et Folketingsvalg.

Om Pernille Skipper bliver siddende i Folketinget, og dermed kan fortsætte som ordfører, bliver afgjort senere på året.

Bliver rotationsprincippet ændret?

Enhedslisten kører som det eneste parti i Folketinget med et rotationspolitik, som i egne øjne skal sikre partiet imod taburetpolitikere. Reglerne har indtil videre gjort at man har måtte sige farvel til profiler som f.eks. Johanne Schmidt-Nielsen, Frank Aaen og Pelle Dragsted.

I Enhedslistens vedtægter står der følgende:

Stk. 3 Medlemmer af Folketinget kan ikke opstille til urafstemningen ved årsmødet efter deres syvende år i Folketinget.

Stk. 4 Fuldtidsansatte lokalpolitikere, f.eks. borgmestre, kan ikke genopstille til hvervet efter to fireårsperioder.

Stk. 5 Ansatte i Enhedslisten er ansat i stillinger af højst 10 års varighed.

Stk. 6 Ved en kombination mellem stk. 3, 4 eller 5, således at man både har perioder, hvor man har været ansat, og perioder, hvor man har været medlem af Folketinget og/eller været fuldtidsansat lokalpolitiker eller både har været medlem af Folketinget og været fuldtidsansat lokalpolitiker, kan man højst sammenlagt være ansat eller folketingsmedlem eller fuldtidsansat lokalpolitiker i 10 år inden for en 12 års periode. Hvis man er medlem af Folketinget eller fuldtidsansat lokalpolitiker, kan man dog blive valgperioden ud.

(Kilde: Enhedslistens vedtægter)

Der er stillet forslag om at vedtægterne ændres således, at Pernille Skipper kan få lov at fortsætte som ordfører. Forslaget vil blive behandlet under partiets årsmøde. Det bliver afholdt d. 3.-4. oktober 2020 i Hafnia Hallen i Valby, og derefter bør vi antage, at vi ved om man er villig til at ofre en central del af partiets DNA for at holde på profilerne. Man har før stemt om denne ændring med et negativt udfald som resultat.

Masser af politiske væddemål i år

Kampen om at blive ny frontfigur for Enhedslisten er ikke det eneste politiske væddemål, du finder i kalenderåret 2020. I november afholdes der som bekendt præsidentvalg i USA, og spiludbyderne er ude med odds på Trump, Biden og co. Læs bl.a. om præsidentvalget i USA i 2020, og om den amerikanske rapper Kanye West har nogen chance for at blive valgt som ny leder af den frie verden. Du kan også se de seneste folketingsvalg odds fra den hjemlige andedam.

(Artikelfotos: Enhedslisten)

Dette indlæg indeholder annoncelinks • Min. 18 år • Regler og vilkår gælder
• Spil ansvarligt • Selvudelukkelse via ROFUS
• Kontakt Spillemyndighedens hjælpelinje på StopSpillet.dk